Escoltar més i parlar menys

“Tenim dues orelles i una sola boca justament per escoltar més i parlar menys”. Una sola frase que defineix en poques paraules i d’una certa manera com entenc jo la filosofia i un dels seus objectius: aprendre i fer pensar a les persones sobre determinats temes a fi de millorar aspectes de la seva vida.

Una frase aplicable en infinits temes entre ells la societat actual. Una frase simple i senzilla, fàcil d’entendre, fins i tot per a nens petits. Una frase que convindria fer-la servir per a millorar la nostra complicada societat.  Una frase que la deia un tal Zenó d’Elea -filòsof per cert- fa aproximadament uns 2500 anys, i que malgrat haver passat tot aquest temps, encara és molt útil actualment.

La filosofia ajuda a millorar la societat, però realment ens ajuda més a millorar com a individus que som, a créixer, a madurar, a reflexionar, a pensar per a nosaltres mateixos, saber què és el que  ens envolta i el que podem esperar-ne.

Tanmateix, les societats tan desenvolupades en les que vivim estan fent que l’adolescència i la maduresa dels joves s’estigui allargant més, per tant, actualment  és quan es té més necessitat d’estudiar-la. Ja que si aquesta dura més, el fet de madurar com a persones també durarà, i cert és que la societat necessita persones madures i no pas adolescents fins als vint i pico d’anys. Per aquesta mateixa raó, és molt rellevant que el desenvolupament d’aquests estudis es facin en una edat òptima i justa: la joventut.

Al cap i a la fi, els joves som el futur, i com més ben preparats estiguem per a aquest millor. Sobretot en aquests temps actuals on tot ja és suficientment complicat.

Aleix de Bofarull Prats – Institut Narcís Oller

Anuncis