La filosofia fa les persones

La filosofia ha sigut molt important al llarg de la historia, des de que va néixer, ja que ha influït en la societat i en la política en particular amb les idees que ha creat. Per això puc dir que la filosofia ha marcat molts canvis, positius o negatius, que han significat l’evolució de les persones. Perquè la filosofia engloba tot l’àmbit del pensament, de les idees.

S’ha colat en l’ètica de les persones, convencent-les del que és adequat en la seva conducta i ha pogut manipular les visions dels valors propis. Ha sabut també ficar-se en les religions, inventar nous mons…  i en definitiva proposar tota mena de teories que donin resposta a les qüestions que un es formula per a ell mateix.

Nosaltres, les persones, tenim aquesta mania de relacionar-ho tot amb la resta de coneixements que ocupen els calaixos de la nostra ment. En el moment en què no aconseguim tenir-ho tot ben lligat, ens preguntem allò que ens falta per completar el trencaclosques. Les respostes que no tenim, que ens preguntem a nosaltres i als altres, les hem d’intentar crear, encara que les nostres teories siguin errònies, per satisfer-nos.

Els grans pensadors només són aquells que han sabut raonar i que han volgut suposar la seva teoria com una de tan ferma que han hagut de tocar molts altres aspectes. Saber raonar, doncs, és important per entendre, per no ser un convençut i prou i per descobrir coses noves.

Tenir moral, escollir d’entre la informació que rebem les respostes que més ens convencin per poder actuar i conformar la nostra personalitat. Això és el que fa, per a mi, la filosofia. Crear les argumentacions fruit del nostre pensament i del nostre raonament ens fa sentir millor, més segurs en les nostres decisions, actes i altres pensaments.

La filosofia és tot allò que ens vol portar a saber més, a descobrir les coses que ens preocupen i que potser són més difícils de conèixer, perquè els filòsofs són les persones que no es convencen tan fàcilment i es pregunten coses que altres creuen evidents, sobre els orígens, la subjectivitat o l’enteniment. Tots ens preguntem, mentre ens comuniquem amb nosaltres mateixos, de manera natural.

No hem de deixar enrere la filosofia perquè el criteri propi que ens proporciona ens farà més lliures, més forts, més diferents i més nosaltres mateixos, per entendre qui som i qui són els altres i així crear igualtat i respecte.

Paula San Segundo Jané – Ins Narcis Oller

Anuncis