Filosofia? Per sempre…

El terme Filosofia per a mi no té una única definició sinó que per cadascú i en cada moment pot variar, però se’l podria anomenar com el camp que ens ajuda a reflexionar, dubtar i argumentar, entre moltíssimes altres coses, ara bé la filosofia no és ni molt menys una ciència, perquè la ciència ens ofereixen seguretat i coneixement segur.

La assignatura de filosofia, s’ha de considerar una assignatura superior a les altres, perquè ens permet pensar i aprendre a raonar, i sobretot a reflexionar  sobre totes les que ens venen a la ment.

Ara bé, els joves d’aquests dies es conformen amb tot allò que els ve donat i no es preocupen per poder donar les seves opinions, per això és necessari que hi hagi aquesta assignatura que ajudi a formar joves amb curiositats i inquietuds, els quals sempre puguin criticar i argumentar sobre tota mena de temes.

Sempre hem d’intentar no retallar el món a la mida de les nostres necessitats, sinó que ens hem d’obrir al món i no quedar-nos amb primeres impressions i hem d’anar més enllà, buscant problemes i dubtes on no hi ha per arribar a conclusions i respostes que mai ens havíem imaginat, i tenim un exemple molt clar, un dels grans autors de la filosofia: Plató; que durant tota la seva vida va escriure grans obres però al final de la seva vida va anar canviant d’opinió i fins a la seva mort sempre ha estat qüestionant les seves teories i reformant-les, de manera que podem dir que la filosofia no té límits i és lògic perquè els nostres pensament tampoc en tenen.

La filosofia ens permet ampliar els nostres coneixements, de manera que ens ajuda a buscar l’altre cara de les coses, la cara que normalment està amagada i la més difícil de trobar-li evidències, perquè tot el que ens envolta es pot considerar evident. No obstant això, hauríem d’evitar no tenir una conclusió de la que no en puguem dubtar mai perquè sinó la filosofia s’acabaria desapareixent.

Sempre hem de lluitar per veure clar les coses, per poder-les comprendre i raonar, perquè sinó el que estem fent és veure com passa el temps sense adonar-nos del que ens envolta i per això s’ha de fer filosofia.

Fayrouz Jaadi – Institut Narcís Oller

Anuncis