En defensa de la filosofia

Els ésser humans treballem, ens enamorem, escoltem música, cuinem, formem una família i prenem decisions. En reflexionar sobre totes aquestes activitats filosofem.

Filosofar és viure de manera reflexiva. Per tant, la filosofia és útil. Sense filosofia ens fa preguntar-nos el perquè de la vida, de les coses i les situacions que vivim diàriament, ens fa interessar-nos pel món en el que vivim, entendre’l, qüestionar-lo i canviar-lo.  A més, ens ajuda a saber com actuar, com reaccionar i tenir una opinió personal ben formada.

Els joves necessitem tenir una formació per aprendre a pensar de manera crítica i poder analitzar i valorar les diferents situacions a les quals ens enfrontem durant la nostra vida de manera justa, raonable i coherent per tal de no ser ninots d’un teatre moguts per les modes i els interessos dels altres. Necessitem aprendre a pensar per ser lliures. Tenir eines per ser autocrítics és un element indispensable.

Els ordinadors són màquines que emmagatzemen informació. Les persones podem interpretar aquesta informació. Interpretar aquesta informació ha de ser l’educació fonamental per tal de no ser màquines. Qualsevol altra formació no es podrà donar si primer no hem a pres a interpretar les dades, i aquesta capacitat l’ensenya la filosofia.

Sembla que l’actual educació ens porta cap a un model de vida pràctic: estudiar per trobar una feina que ens aporti diners. Preguntar-se el perquè de la vida ha estat declarat inútil, la filosofia ha estat declarada inútil. Però com podem ser feliços si no sabem ni quin sentit té la nostra vida?

Gràcies a la filosofia els humans realment fem servir la nostra ment, ens permet afrontar els problemes i mitjançant les opinions dels filòsofs podem idear un criteri propi a partir del qual guiar la nostra vida. A partir aquestes idees i la pròpia reflexió autocrítica creem la nostra filosofia de vida sense conformar-nos amb una existència basada ne la satisfacció de necessitats com menjar i dormir. Per totes aquestes raons la filosofia és fonamental en la formació de les persones.

Maria Sanz Codina –  Escola Teresianes, Tarragona

Anuncis