Sense filosofia deixem de ser persones

Què significa filosofia? Filosofia és una paraula que s’atribuí a totes aquelles disciplines que tinguessin alguna relació amb el saber tal i com designen els dos radicals grecs que la formen, és un art d’estima cap al saber.

En el seu moment, es concebé aquesta disciplina com la més important d’entre totes i actualment s’està intentant evitar explicar-la. Com pot ser que s’intenti eliminar una disciplina a partir de la qual han aparegut totes les altres matèries i especialitzacions?

La filosofia és la mare de totes les ciències, però també de totes les humanitats i això és ben fàcil de demostrar. Per exemple, per poder demostrar un fet, s’ha de saber argumentar i expressar-se, com a conseqüència s’ha de demostrar un coneixement molt ampli de la llengua i el llenguatge. No obstant això, alguns titllen aquesta matèria de poc útil quan en realitat és l’única que té una transcendència relativament important a la vida del dia a dia.

Crec que gràcies a la filosofia podem pensar i raonar, donar la nostra opinió sobre fets que a diferència de les altres disciplines això és impensable, ja sigui perquè els descobriments t’obliguen a seguir les lleis i fórmules establertes o perquè una força suprema t’obliga a sotmetre’t a la seva voluntat.

Amb la filosofia ens aconseguim formar com a persones, pensem en situacions que es podrien donar a la vida real, a decidir sobre fets que passen constantment en el nostre món, a analitzar els avantatges i inconvenients de decisions que podrien afectar a qualsevol persona. De la mateixa manera que a través de la filosofia es pot arribar a entendre l’evolució de la humanitat a partir de l’anàlisi de les societats polítiques les quals al final sempre determinen el futur de tots.

Si perdem la filosofia ens convertirem en éssers sense ànima, en autòmats rebutjant la vida i el saber que ens proporciona aquesta capacitat excelsa i única de raonar, de buscar el per què de tot plegat. Si perdem la filosofia, tot el progrés que des dels presocràtics s’ha estat cultivant en el nostre jardí del saber desapareixerà. Ara és quan s’ha de demostrar la voluntat i la necessitat de mantenir aquesta disciplina.

Ara és hora de lluitar pel demà i mantenir l’únic que ens queda, ser persones.

Ignasi Piqué Muntané  – 2n batxillerat – Institut Torredembarra

Anuncis