Filosofia: la ciència del coneixement

Moltes vegades, abans de començar batxillerat, ens hem preguntat que és la filosofia? Per què s’estudia aquesta assignatura? Quina utilitat té aquesta en la nostra vida quotidiana?… Com bé pot dir qualsevol diccionari, la filosofia és una ciència que discuteix, es pregunta i raona sobre el món, el coneixement, el significat de les coses, el llenguatge i les accions de les persones. Però per a mi és molt més que tot això.

La meva opinió és que la filosofia ens ajuda a ser nosaltres mateixos, és a dir, ens defineix com a persones úniques perquè gràcies a aquesta som capaços de raonar per nosaltres mateixos i poder determinar, sense l’assistència de ningú, els nostres pensaments i les nostres decisions. La filosofia ens dóna les eines que necessitem per a reflexionar sobre el que està bé, el que està malament, com cal argumentar de forma correcta, quina classe de persona som a partir dels nostres actes…

Com he dit al començar, abans d’iniciar batxillerat no era conscient del que era aquesta assignatura ni sabia per a que ens era útil. Això és el que li passa a molta gent, que no és conscient del que significa i tot el que ens pot arribar a aportar a nosaltres, els adolescents, que encara ens estem instruint com a persones. Gràcies a la filosofia ens donem compte de que no tot és com sempre havíem pensat que era, i descobrim que hi han altres opcions per a defensar o creure.

Els antics grecs ja es formulaven preguntes amb caràcter filosòfic sobre la realitat, sobre les persones mateixes i quin sentit teníem d’estar en aquest món. I ara hem pregunto jo, com pot ser que una ciència que ha perdurat durant tant de temps i ens ha ajudat a contestar i reflexionar sobre tantes preguntes pot desaparèixer?

Nerea Sánchez de Sande – Institut El Morell

Anuncis